Biz kimiz?, Kinezyo Bantlama Derneği

Biz kimiz?

Son zamanlarda sporcuların kol, bacak ve bel gibi vücutlarının değişik yerlerinde gördüğümüz, renkli bantlar, diğer bir deyişle Kinezyo bantlar, artık pek çok problemin tedavisinde ve desteklenmesinde kullanılmaya başlandı. Ödemin azaltılmasında, bozuk bir eklem hareketinin ve mekanik olarak bozulmuş bir yapının düzeltilmesinde, kas-iskelet dokusunun tedavisinde, nörolojik problemlerde, çocuklarda, doğum öncesi ve sonrası kadınlarda, lenfödem ve lenf akımın tekrar regülasyonunda, mastektomi sonrası veya bir ameliyat sonrasında, tendon-bağ problemlerinde, cerrahi yaraların kapanmasında kullanılır.

Kinezyo bantlama tekniği ilk kez 1976 yılında Dr. Kenzo Kase tarafından Japonya'da geliştirildi. Öncelikle sporculardaki kas ağrıları için kullanılan Kinezyo bant, günümüzde ağrı tedavisinin yanısıra performansa desteği, çocuklarda ve felçli hastalarda duruş, denge ve propriosepsiyon kazanımına yönelik gelişme ile ilgili pek çok problemin tedavisinde yardımcı alternatif bir yaklaşımdır.

Kinezyo bantlarda ilaç yoktur, sadece tedavi amaçlı problemin durumuna göre üst deriye kullanılan bir materyaldir. Uygun özellikteki kasların fonksiyonuna ve patolojinin yeni veya eski oluşuna göre yapıştırılan Kinezyo bantın üst derinin özelliğini alan yapısı sadece koton ve akrilik özelliği içerir. Esneme kapasitesi %40-60’a kadar çıkabilen, alerjik reaksiyon vermeyen, yapısı ve kalınlığı deri ile benzer özellikler gösteren Kinezyo bant, vücut ısısı ile aktive oluyor.

Değişen psikolojik-kimyasal çevre nosiseptörlerin (vücut dokusunda tehdit eden ya da olmuş olan bir yaralanmaya tepki gösteren bir ağrı ile ilişkili uyaranlardır) duyarlı duruma gelmesine sebep olur. Bant yapışınca üst dermisi kaldırır, altta kanlanması bozulmuş iç deri dermisin daha rahat beslenmesine ve lenf akımının daha rahat hareket etmesine olanak tanır. Kinezyo bant uygulamaları temel olarak sinir sistemi, kas-iskelet sistemi ve dolaşım sistemi üzerine etki eder.

Ciltleri hassas ve allerjisi olanlara, uygulanan bölgede sellülit, açık yaralar, iyileşmekte olan cilt, radyoterapi uygulanmış hassas cilde, aktif enfeksiyon, kanserli bölgeye veya metastaz riski olan dokuya, derin ven tombozu ve deri altı kanaması olanlara uygulanmaz.

Bandın 5 rengi var:

Siyah= güç,
Pembe= mutluluk ve pozitiflik,
Mavi= kuvvet
Bej= nötr
Beyaz= saflık-temizlik demektir.

Türkiye’ye ilk kez 2006 yılında Japonya’dan gelen teklif üzerine Spor Fizyoterapistleri Derneği ile birlikte yapılan Almanya’dan gelen eğitimciler tarafından eğitimler başladı. İlk kez 2008 yılında Albuquerque-New Mexico-Amerika Birleşik Devletlerinde Prof.Dr. Fzt. Gül Baltacı’nın eğitimci kurslarını tamamlayarak kurslar verilmeye başlandı. Şu anda Türkiye’de KinesioTaping Association International (KTAI)’dan sertifikalı 3 eğitici daha eklenerek Yrd. Doç.Dr. Fzt. Nihan Özünlü Pekyavaş, Prof.Dr. Kamil Yazıcıoğlu ve Prof.Dr. Reyhan Çeliker tarafından kurslar verilmektedir. Türkiye’de kursları alıp sertifikalı olan toplam 1353 fizyoterapist bulunmaktadır. Klinikler ve spor klüplerinde bantlar fizyoterapistler tarafından uygulanmaktadır.

Kurslar:

  • Kinezyo Bantlama 1-Başlangıç Düzeyi-Kas Bantlama Teknikleri- 8 saat
  • Kinezyo Bantlama 2-Orta Düzey-Koreksiyon Teknikleri- 8 saat
  • Kinezyo Bantlama 3-İleri Düzey-Ortopedik-Lenfatik-Pediatrik Teknikler- 8 saat

Kurslar sonunda KTAI tarafından gönderilen sertifika ve web sayfasına giriş için şifre verilmektedir.

Eğitmen olmak isteyenler için program www.kinesiotaping.com dan girilecek 100 soruluk-3saatlik sınav sonrası 100 üzerinden 80 alındığında eğitmen adayı ünvanıyla devam etmektedir. Aday üç yılda bir yapılan eğitmenlik kursu için önceden belirlen bir şehirdeki eğitim programı ve sınavını almak zorundadır.

Ülkemizde bu derneğin çatısı altında konu ile ilgili anatomi-fizyoloji-kinezyoloji temeli olan kişilere hem mesleki eğitimimizi bilimsel ve kanıta dayalı kongre, sempozyum, kurs gibi programlarla tamamlamak, hem de hastalarımıza ve öğrencilerimize doğru ve etkin kinezyo bantlama hakkında doğru bilginin ulaşmasını sağlamaktır.

Herkese yararlı ve etkin kullanım dileğiyle,

Prof.Dr. Fzt. Nihan Özünlü Pekyavaş
Başkan